Rabu, 15 Mei 2013

mee goreng style aku ....

Assalamualaikum...
Setiap hari bagi surirumah x boleh tidak pasti akan merencana menu apa untuk hari ini???? 
Sebab yang nak menyediakan makanan tu kita lah kan?? 
Yang nak diberi makan tu suami dan anak2...
Menu saya pastinya berbentuk MEE.... sebab anak teruna saya memang peminat tegar mee..
Buat la apa saja.. Mee goreng, bihun goreng,laksa... janji berbentuk 'mee'...
Kadang2 suun pun jadi.. :)
Saya bukan lah pandai nak masak mee yang sedap2.. 
Tu pun jenuh belek2 buku masakan.. 
Asal jumpa je resepi mee goreng, saya mesti baca dan simpan. 
So daripada pening2 memikirkan bahan2 dan cara2 masak, saya wat versi hentam sajalah...
Secara praktikalnya, versi saya ni sesuai tuk mereka yang baru nak belajar masak. 
Mulakan dengan apa yang ada di dapur. tak semestinya kene ada sume bhn..
So segala input yang saya dapat akan saya share di sini.

BAHAN-BAHAN

cili kering,bwg merah,bwg putih = blend.
berapa banyak nak diblend sebenarnya ikut selera, nak letak belacan,halia pon bole..tak semestinya kene ikut bulat2 resepi. Sebab resepi yang ada hanyalah sebagai guardline saje.. jgn pening kepala.. bese saya wat byk2 then simpan.. so bila nak guna cedok jer...

sos cili,sos tomato,sos tiram,kicap mee/ kicap masin/ kicap manis
tak semestinya kene ada semua. satakat kicap makan hari2 ngan sos tiram/sos cili pun da cukup

fishball,fishcake,udang ,sotong,ayam,daging,ikan bilis.
sama juga. mane2 yang ada kat rumah letak jer.. letak ikan bilis jer pon sedap.. ( tuk mkn sendiri la yer,nak hidang kat tetamu jgn wat simple camni )

sayur sawi,taugeh,karot,kobis,kucai.
kadang2 saya letak jer sawi cina ke, putik jagung ke, saderi ke.. Apa saja yang ada...

garam & gula secukupnya
mee sepeket ( pastikan halal jakim ye) hehee




CARA-CARA MASAK

tumis bahan blend sampai garing. 
( kata org naik bau, naik minyak )
masuk la sos,kicap yang ada tu.. masak beberapa minit.
masuk gule . pastu masuk garam..
Then bole la masuk bahan basah..Pastu masuk sayur...
last masuk mee laaaaa hehe... gaul rata da bole angkat dan hidang..



Beberapa tips yang saya dapat dari kajian tak sengaja ni...

1: rebus ayam atau daging dulu. 
guna air rebusan tuk sedapkan rasa mee.
Rebus dengan air yang sedikit jer. banyak sangat air nanti jadi mee laut lak...

2: petua mak mertua masuk gule dulu so warna bahan tumis lagi cantik..tp petua ni tuk yang masak bersambal cam masak merah tu. ;) 

3: kebanyakan resepi suruh masuk garam dekat-dekat penghujung masakan. saya suke masuk awal2 sebab senang nak gaul rata.

4: Lau letak ikan bilis tu kene tumbuk sket tau.. biar melekat sket rasa bilis tu kat  mee...

5: Letak taugeh selepas letak mee. Supaya taugeh tidak terlalu lembik bila da masak. 

Pernah juga saya masak mee goreng tanpa cili blend.. tumis jer bawang then masuk sos yang ada.. standart la kan setiap rumah walaupun bujang , sos cili mesti ada kan??? 
X der kicap mee pon x per.. sedap juga walaupun letak kicap harian kita guna tu...
Yang penting pandai2 la ejas.. Jangan la risau kata "saya tak pandai masak laa.."
Tak perlu pandai, asal tau sikit2 da... lama2 pandai laaaa 
Saya suke share apa yang saya tau.. Jika ada salah silap sudi2 la menegur ye... 
PEACE!!!!!!!!!!!!!!!!!!


                                  JEMPUT MAKAN....

2 ulasan:

  1. wow, sedapnya sis.. hantar mai sini sikit :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehe.. tq..
      bole jer.. tp lom smpat smpai kat sis, abg posmen da mkn dulu... heheh

      Padam