Jumaat, 20 Jun 2014

Laksa oh laksa

Assalam...
Sementara nak tunggu nenas kering, apa kata kita cari idea nak pos ape lak ye....
heheh...
minggu lepas saya ade wat laksa dan dah pos kat Fb gitu.
Rasanya baik dikongsi juga kat sini...

Mula dengan bahan2 tuk kuah

5-10 ekor ikan selayang/kembong ( rebus dan asing kan isi ngan tulang)

10 tangkai cili kering *
sedikit cili padi ( lau nak pedas lagi la) *
sedikit belacan *
5 bj bawang merah *
3 ulas bawang putih *
halia sebesar ibu jari *

asam keping
daun kesum
bunga kantan ( x der x per)
garam
gula

saya suke tambah fishcake

Laksa basah 1kg/laksa kering sebungkus

Sayur
Salad
Timun
Cili merah
Bawang


CARA-CARA


Cuci ikan bersih-bersih
\

Blend semua ni


Cuci daun kesum bersih-bersih

Masak bahan blend tadi dengan daun kesum dan asam keping. Saya suke masak ni dulu sementara tunggu ikan siap. Biar cili blend tu masak cukup-cukup. tak la sakit perut nanti


Perisi ikan dan blend halus. tulang ikan jangan dibuang dulu yer.
Boleh blend tuk ambil pati nye



Masak hingga mendidih, then masuk fishcake jika suke. garam n gule jangan lupe tau



Saya suke fishcake....

Saya bukan lah mahir dalam bidang masakan ni. tapi saya suke kongsi apa yang saya tahu..
harap bermanfaat.. tengkiu







Khamis, 19 Jun 2014

Tart Nenas Idaman

Assalammualaikum..

Rasanya dah lama sangat saya tak menjengah blog ni... banyak benda sebenarnya nak saya kongsikan... Tapi banyak juga halangannya.

kali ni saya nak kongsikan resepi tart nenas..
Sebenarnya saya ni tak suke makan tart.. Ntah le.. kenapa.. 
Tapi sebab saya suke buat kuih, ada la sorang makcik tu nasihatkan saya supaya buat bisnes tart. Dia kata dulu dia buat, memang masyukkkk...
Saya pon mula lah menjelajah internet mencari blog2 yang ade bg resepi..
Semua resepi saya kumpulkan jadi 1 resepi.... ternyata mendapat tempat dihati kawan2 saya..
Dan sekarang saya ada ramai peminat setia. setiap kali nak pose jer mesti diorang tanya, ada buat tak?? Lau saya kata tak buat,,, panjang la muncung mulut dorang. Nak x nak kena buat juga.. Nak jaga hati kawan yang merangkap regular custemer.
Nah.. Walaupon saya x tahu bagaimana rasa tart tu sedap ke x... tester demi tester saya bagi..... bermula dgn harga yg murah.. rm18/bekas/ 50 bj.. Akhirnya naik harga pon dorang tak kisah...
Saya amat berterima kasih kepada blog-blog yang saya jengah dan memberi satu resepi hebat..

Jom intai resepi

Doh tart
375 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
50 gm tepung kastad
50 gm susu tepung
*** semua ni ayak yer

100 gm margerin
150 gm mentega
50 gm gula castor
1 sdb minyak sapi
*** sume ni diputar hingga kembang.( jgn over kembang yer. nnt kuih rapuh sangat. saya da terkena da )

2 bj kuning telur
1 sdk esen
secubit garam

*** sume ni pukul sket. pastu masuk dalam adunan marjerin. pukul rata. kemudian buat macam 1 lubang besar nak letak tepung .. Uli sampai doh tak melekat kat tangan.. Rehatkan jap dlm 5-10 min.. pastu da boleh terap..
bakar dalam suhu 160*c.. 20 min.. Ikut oven masing-masing.

Untuk glis
1 bj kuning telur + 1 sdk susu cair + secubit garam + 1/4 sdk air + 1/4 sdk esen = gaul sume..

Gentel siap2

Doh yang lembut

Nak menggulung

Laa camner leh terkabawah ni?? Xper arr kan... Cume nak tunjuk barang2 dia jer..


Jem nenas

4 bj nenas muda diparut/sagat ( jgn buang air )
4 sdb gula ( ikut la nak manis camner) 
Kulit Kayu manis
Gule batu
Esen vanila..

campur sume masak hingga kering air.. lau tak cukup kering nnt berkulat ( yang ni pon saya da terkena.. nasib baik belom pas ke tgn custemer..



Saya buat 8 biji


Guna rice coocker ni tuk keringkan air dia.. jgn lupe kacau-kacau selalu. Takut hangit kat bawah


Sesekali buka penutup n kacau rata



Agak2 da kering , saya masukkan gula, kulit kayu manis. Masak lagi sampai air betul2 kering

Kenapa saya buh gula dalam periuk tadi?? sbb nak keringkan nnt kena separate dalam 2 kuali. nape 2 kuali?? sbb nak pastikan jem ni betul2 kering.

Lupe kat rumah cuma ada 1 jer kuali. Guna periuk ajaib gen2 la jawabnyer

Ha dah jadi.... 

8 biji nenas dapat 1 bekas ni jer hehehe








Ape ape pun terima kasih kat kak Rina Mohd Dom.. Saya banyak tanya dia. Macam2 soalan saya. Tapi dia sabar jer jawab... hehehe teruk tul saya ni kan?? 

Semoga bermanfaat tuk semua... tq

Rabu, 26 Mac 2014

Marine Essence Nourishing Shampoo

Assalamualaikum....
Satu lagi produk hebat

Siri penjagaan kulit kepala




Bebas bahan kimia





Ramuan Ekslusif









Untuk kebaikan seisi keluarga





Dapatkan segera...
Hubungi kami di talian 0132391007
Atau lawati fanpage di sini 

Harga rm33/pcs
Pos rm6


Marine Essence Soap

Assalamualaikum....
Kearah memiliki kulit yang sihat...................... Jom terokai


Marine Essence Soap





Ingredient




Usage







TESTIMONI









Sekotak ada 3 buku sabun....
Harga rm105/kotak
Caj pos rm6

Hubungi kami di talian
0132391007
atau lawati fanpage kami di sini  untuk membuat tempahan


Isnin, 16 Disember 2013

PAN AJAIB

Assalamualaikum... 
Sejak pemanggang ajaib begitu popular dikalangan kita, syarikat menang glassware tidak putus idea untuk mengupgrade produk kami....
1 lagi keluaran menang glassware yang diberi nama PAN AJAIB... jom tengok


cantikkan??? bulat jerrr



banyak fungsinya kan kan kan???

ok kita lihat 1 per 1

Bahagian atas iaitu penutup


saiz pan diameter ( panjang) 24cm
tinggi 7 cm


saiz penutup Diameter/panjang 24cm
tinggi 4 cm


boleh bakar kek


mengukus menggunakan piring mengukus

mengukus menggunakan rak mengukus


bahagian atas boleh digunakan sebagai fry pan
boleh goreng sosej, menumis sayur/ apa2 masakan

gambar diatas menunjukkan klip kekunci yang kukuh dan kedap
gambar dibawah menunjukkan proses pengukusan boleh dilakukan secara 2 tingkat
rak pengukus dan piring pengukus diberikan percuma




Harga sebenar pan ajaib rm214.00 - 30% = rm149.80

caj pos rm15 semenanjung
            rm25 sabah/sarawak

untuk pertanyaan/ keterangan lanjut
boleh hubungi 
0132391007
0132035764
0175748831

Anda juga boleh lawati fan page kami klik di sini untuk melihat ofer terkini..
Sila like n share... tqvm.



Periuk Goreng Ajaib

Assalamualaikum.....
Kini pemanggang ajaib memperkenalkan generasi terbaru... Periuk Goreng Ajaib...
Khusus untuk memudahkan kerja-kerja memasak......



Apa yang periuk ni boleh buat???
1: deep fry /goreng 
2:kukus/rebus
3:panggang 1 ekor ayam x yah potong (ala2 ayam golek)
4:bakar kek
5:masakan berkuah seperti gulai
6:memanaskan makanan


Jom tengok saiz dia




Dasar periuk yang dalam ( 8cm ) sangat sesuai untuk goreng dgn minyak banyak ( tenggelamkan bahan gorengan), nak kukus, buat gulai, nak rebus.... boeh saja.. yang penting ikut kreativiti sendiri...

periuk ini juga boleh dipisahkan...




bahagian nipis tu boleh buat fry pan...

Dengan banyak lagi barang percuma







Ada lagi tu.....


woven bag
cd dan resepi
( selagi stok masih ada sahaja)

boeh juga lawati page kami... disini


Apa tunggu lagi?????

jom tengok harga

harga asal rm339 - 30% = rm237.30

pos rm20 semenanjung

pos sabah/sarawak rm40

cod area taman medan,taman datok harun, taman sri sentosa, ppum.... luar kawasan dikenakan caj rm5-15 mengikut kesesuaian..... 
sila rujuk link disini  untuk promosi terkini 

terima kasih...