Khamis, 7 Mac 2013

Roti manis

Assalamualaikum....
Sekali dapat buka blog,, memang banyak nak upload. Hmm penat jarijemari pon x per la.. Bukan per lau ada yang nak minta resepi kan senang, suruh tgk blog jer. Hehehe  malas nak menaip.. Bila mood menaip datang kene wat sume laa.. 
Da berkurun da wat roti tapi sekarang baru teringat nak upload.. 

Yang ni memang baru jer wat..

Ha yang ni da lama da wat.. sajer letak filling atas tuh.. nak ubah selera..

Doh yang menunggu tuk dibakar


Resepinya

200gm tpung gandum + 300gm tpung high protin (500gm tpg gandum jer pon bole)
80gm gula
11gm yis
sebiji telur dan air cmpurkan berat 265gm
majerin 80gm

1/2 sdk bread softner (optional)
1/2 sdk bread improver ( optional)

Cara2
Masuk sume dlm breadmaker ( cecair dulu baru kering. last skali yis)
Bole terus membentuk ikut selera.

Lau uli guna tangan jer ada macam2 cara.
1: gaul sume sampai jd doh.
2: gaul bhn kering dulu pastu masuk bahn basah. uli sampai elastik. Last masuk merjerin. uli lg.
3: Masuk yis dlm air ( nak pastikan yis betul2 aktif : lau cantik berbuih tu aktif la).. gaul sume sampai jd doh.

Pilih la mane2 cara.
Da jd doh kene perap sekejap ( sampai doh naik 2x ganda)
Pastu tumbuk2 doh bg kuar angin.. Uli lagi sekejap. da bole membentuk ikut selera la..
Bako 150-160*c selama 15-20 min.. Ikut oven masing2..

Cara2 membuat roti sume lebihkurang sama. Saya intai banyak blog orang.. So banyak yang saya dapat.
Paling banyak saya intai fb Liza Othman  ( tokeh roti jb) klik sini  lau nak tengok fb dia yer..
Harap2 sumbangan saya yang tak seberapa ni bole membantu....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan