Bahan2 kek..
5 biji telur A
300 gm gula castor
250 gm minyak jagung
70 gm walnut - bakar sebentar dan cincang halus
280 gm tepung superfine*
2 sdk baking powder*
1 1/2 sdk baking soda* - *satukan dan ayak
400 gm lobak merah - sagat kasar
Cara2nya..
1. Pukul telur dan gula sehingga gebu dan kembang.
2. Tuang minyak jagung, walnut dan bahan2 yang di ayak, gaul adunan sehingga rata.
3. Akhir sekali masukkan lobak merah sagat dan gaul sebati.
4. Sapu loyang saiz 8 inci dengan sedikit butter, lapik dengan kertas minyak, sapu sedikit butter lagi.
5. Tuang adunan dalam loyang, bakar dalam oven yang telah di panaskan dengan suhu 180c selama 1 jam.
6. Sejukkan kek atas redai dan hias mengikut kreativiti masing2 menggunakan cream cheese frosting.
Bahan2 frosting - satukan dan pukul sehingga gebu
250 gm cream cheese
120 gm butter
120 gm gula aising - ayakkan
resepi nih sumber dari PUAN ZURAINI ALIAS..terima kasih di atas resepinya
Sebenarnya dapat banyak cup nya... Da kena sapu dek anak teruna n bapa teruna....Kebetulan adik datang.. Hmmm rezeki diaorang la.. so tinggal la 4 ketoi jek yang sempat dihias sebelum di ngap....
Jangan lupa try ye.. ikut suka la nak letak dlm loyang ke dlm cup ke... yg penting kena tau ejas time n suhu ikut kesesuaiannya...
Wah... nampak menarik..
BalasPadamtqvm.. baru belajar wat kek ni.. masih dlm proses menambahbaik skill... heheheh
BalasPadam